Pitkäjänteisyys

Pitkäjänteisyys on yksi menestyksen kulmakivistä. Yhtäkään huippu-urheilijaa ei ole rakennettu päivässä, viikossa eikä vuodessa. Huippu-urheilija menestyy vasta vuosikausien, jopa kymmenien vuosien harjoittelun jälkeen.

Työelämässä: Jokainen yritys on aloittanut pienestä ja noussut huipulle pitkäkestoisen ja suunnitelmallisen työn tuloksena. Samoin jokainen alansa huippu omaa pitkän kokemuksen ja työuran. Kukaan ei ole seppä syntyessään, kuten sanotaan.

Liikuntaharrastajana: Pitkäjänteisyys näkyy harrastajan treenissä samalla tavalla kuin urheilijalla. Keskittymällä sekalaisesti kaikkeen, ilman sen kummempaa päämäärää tai innostumalla liikunnasta vain joka toukokuu, jää se kova kesäkunto todennäköisesti saavuttamatta. Suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisempi ajattelu kantaa huomattavasti pidemmälle.

Säännöllisyys ja rutiinit

Säännöllisyys ja rutiinit ovat pakollisia, jos haluat menestyä. Rutiinit luovat arjesta helpompaa ja yksinkertaisempaa. Tämä koskee harjoittelua, ruokailuja ja kaikkia toistuvia tapoja. Kiireisessä arjessa yksinkertaistaminen luo helppoutta ja stressaaminen on vähempää.

Työelämässä: Säännöllinen viikko ja päivien rytmittäminen näkyy parempana palautumisena ja työtehon kasvuna. Muista pitää työpäivän tauotus ja ruokailurytmi säännöllisenä. Säännöllisellä unirytmillä voit myös vaikuttaa merkittävästi palautumiseen ja työtehoon.

Liikuntaharrastajana: Säännöllisyys ja rutiini saa lähtemään sinut liikkumaan myös niinä päivinä milloin ei oikein huvittaisi. Rutiineja on aina helpompi toistaa kuin kuin ”lähteä aina erikseen”. Rutiineissa hoituvat niin lämmittelyt, treenit kuin palautumiseen vaikuttavat asiat.

Rentous

Tekemisen rentous on tärkeää, sillä liika miettiminen hankaloittaa ja stressaa turhaan. Pyri yksinkertaistamaan tekemistä ja älä pingota liikaa. Onnistumiset ja epäonnistumiset kuuluvat jokaisen urheilijan elämään. Epäonnistuminen harmittaa, mutta sieltä noustaan aina nopeasti ja suunnataan katse kohti seuraavaa haastetta. Mikäli alat pelkäämään epäonnistumisia tai antamaan niille liian suuren painoarvon ne alkavat viedä ilon ja motivaation tekemisestä. Rentous ja flow hetkessä on huippusuorituksen takana.

Työelämässä: Päälle kaatuva deadline, paineistaminen työssä ja jatkuva itsensä ruoskiminen ovat valitettavan tuttu ilmiö nykypäivänä ja usein jatkumo on kohti loppuun palamista. Pieni rentous tekemisessä ja töiden jättäminen työpaikalle tuo luovuuden ja jaksamisen esiin. Liika murehtiminen tai jatkuva ylisuorittaminen käy kalliiksi.

Liikuntaharrastajana: Keskity raameihin älä yksityiskohtiin. Liika miettiminen siitä söisinkö mansikan tai mustikan tai onko voimanosto- vai painonnostokyykky parempi syö fokuksen oleelliselta. Huono päivä treeneissä tarkoittaa keventämistä ja hyvää treeniä toisena päivänä. Anna itsellesi lupa keventää silloin kuin sitä tarvitset ja älä pode siitä huonoa omaatuntoa. Väkisin puskemisella ei pitkälle pötkitä. Fiksu pääsee vähemmällä.

Aina ei mennä täysillä

Suurin osa huippu-urheilijan treeneistä on kevyitä treenejä ja kaikkia tehoja ei oteta irti läheskään jokaisella treeni kerralla. Liian kovatehoinen harjoittelu johtaa ennen pitkään loukkaantumiseen tai rasitusvamman syntyyn ja tästä seuraa harjoittelun katkeaminen. Koska urheilussa parhaiten pärjäävät usein ne, jotka pystyvät harjoittelemaan mahdollisimman säännöllisesti keskeytyksettä, on harjoitteltava sopivalla teholla ja muistettava myös palautua. Palauttavia jaksoja pidetäänkin säännöllisesti ja suunnitellusti, jolloin harjoittelussa ja koko elämässä on tietty syklisyys.

Työelämässä: Jokaisella on joskus paljon töitä. Osalla tiukat työjaksot venähtävät viikoista kuukausiksi ja vuosiksi. Työelämässä kuten kaikessa tekemisessä olisi muistettava jaksotus. Pitkän työpätkän jälkeen tulisi olla hiljaisempaa tai lomaa. Esimerkkinä arkipäivät ja viikonloppuvapaa tai työkuukaudet ja kesäloma. Palautusjaksojen puuttuessa työteho ja luovuus alkaa hiipua ja lopulta edessä on loppuun palaminen siinä missä urheilijallakin.

Liikuntaharrastajana: Urheilija ei treenaa täysillä vaan fiksusti. Toisinaan se voi tarkoittaa äärirajoille venymistä, mutta suurin osa ajasta tulisi olla fiksun suunnitelmallista ja keveämpää puristamista.

Et osaa kaikkea

Jokaisella urheilijalla on valmentaja ja monia muita tärkeitä ihmisiä ympärillä. Harjoittelu ja kilpaileminen on huippu-urheilijan erikoisosaamista. Valmentaja vastaa harjoittelun suunnittelusta ja varmistaa etenemisen halutulla tavalla ja vasteella. Järjestely parantaa keskittymistä urheilijan kaikkein keskeisimpään osa-alueeseen eli kilpailemiseen ja harjoitteluun. Sama vinkki pätee elämän kaikille osa-alueille. Se mikä ei ole sinun vahvuutesi, sinun kannattaa ulkoistaa niille jotka osaavat asian perinpohjaisesti. Tämä on ainoa nopeutettu tie kohti tavoitetta.

Työelämässä: Kerron tämän oman yrittäjyyteni näkökulmasta. Oma paras osaamiseni on urheilijoiden valmentaminen, mutta yritttäminen on myös myyntiä, markkinointia ja talouden seurantaa. Oman alueen ulkopuolella työskentely on hidasta ja tehotonta. Ulkoistaminen ja työn antaminen alan huippuosaajalle vapauttaa aikaa oman huippualueen kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen, joka näkyy parempana kokonaislopputuloksena.

Liikuntaharrastajana: Kysymys kuuluukin kannattaako tuloksia haluavan harrastajan olla ilman valmentajaa? Huippu-urheilijalla on valmentaja ja muu tiimi. Hän tietää paljon harjoittelusta, mutta hän ei tee omia ohjelmiaan vaan luottaa ammattilaisen apuun, joka auttaa häntä keskittymään harjoitteluun. Tämä myös yksinkertaistaa ja parantaa tekemisen laatua kaikilla osa-alueilla. Näin asia tulisi olla myös liikuntaharrastajalla turvallisen, tehokkaan ja eteenpäinvievän harjoittelun aikaansaamiseksi.

———

– Koulutukset valmennuksen ammattilaisille www.rebellifters.fi

– Pienryhmä ja yksilövalmennukset harrastajille, jotka haluavat tuloksia heikki(at)rebellifters.fi tai www.rebellifters.fi

– Valmennukset kilpa- ja huippuurheilijoille sekä urheiluseuroille heikki(at)rebellifters.fi tai www.rebellifters.fi